Teemme couscous-päivällistä / Making Couscous Dinner

by Joanne NH Wong, degree student in Media

The first chapter in Finnish, the second the same in English etc.

Tänään olemme päättäneet tehdä couscous-päivällistä. Minä ja minun poikaystävä Slava kävimme kaupassa ostamassa ruoka-aineita. Me seurasimme reseptiä, joka löytyy pirkka.fi:sta: Teriyaki-kasviscouscous. Me ostimme punaisen ja keltaisen paprikan, kesäkurpitsan, kidneypapuja, vähän valkosipulia ja sipulia, ananaspaloja, 1 pakkauksen couscousta, tuoretta basilikaa ja teriyakikastiketta.

Today, we have decided to make couscous for dinner. Me and my boyfriend, Slava, went to supermarket to get ingredients. We followed the recipe from pirkka.fi, kasviscouscous with teriyaki sauce, and we bought red and yellow paprikas, zucchini, kidney beans, little bit of garlics and onions, pineapple cubes, 1 pack of couscous, fresh basil, and teriyaki sauce

Package of couscous

Olen aika innoissani, koska en ole koskaan tehnyt couscousta ennen. Otan couscousin ostoskassista ja luen paketin ohjeet. Tämä on silloin, kun minun suomen kielen koulutus alkaa. Itse asiassa aina kun menen ruokaostoksille, opin uusia suomalaisia ​​sanoja kaupassa. Ohje on helppo: ensiksi keitä 2 dl* vettä, 0,5 rkl** öljyä ja 0,5 tl*** suolaa kattilassa. Ota kattila pois levyltä, kun vesi kiehuu. Sekoita ja lisää 2 dl couscousta joukkoon. Anna turvota kannen alla noin 5 minuttia. Voila! Couscous on valmis!

I am quite excited, because I have never make couscous before. I took out couscous from shopping bag and read the instructions on the packet. This is when my Finnish language training starts. In fact, every time I go grocery shopping, I learn new Finnish words in the shop. The instruction is easy: first, boil 2dl of water with 0.5 tbsp oil and 0.5 tsp salt in a pot. Take it off from stove when it’s boiled. Add 2dl of couscous into the boiled water. Leave it covered for 5 minutes. Voila! Couscous is ready!

Instructions how to cook couscous

Ohjeet suomeksi ja ruotsiksi

Sitten Slava on leikannut kaikki ainekset reseptin mukaisesti nyt. Me lämmitämme pannulla oliiviöljyä, kuullotamme sipulia ja valkosipulia muutaman minuutin, sitten laitamme paprikaa ja kesäkurpitsaa. Lisäämme ananaspalat ja kidneypavut, molemmat valutetut ja huuhdellut.

And my boyfriend has done chopping all the ingredients as instructed in the recipe now. We heat up a pan with olive oil inside, sauté onion and garlic for a few minutes, then put in paprika and zucchini. Add pineapple cube and kidney beans, both drained and rinsed.

Sammuta liesi. Teriyakikastike kaadetaan nyt vihanneksille ja  sekoitetaan hyvin. Seuraavaksi joukkoon lisätään  keitetty couscous, sekoittamalla kaikki ainekset hyvin yhteen. Lopuksi ripottelemme silputtua basilikaa ruokaan.

Turn of the stove. Teriyaki sauce is now poured into the vegetable and mix well. Followed by the cooked couscous, stirring and mixing all ingredients well together. In the end, sprinkle chopped basil leaves onto the dish.

A colourful portion of couscous with black olives, sweet pepper and basili

Yum-yum!

20 minuutissa nautimme päivällisestä jo ruokapöydässä!

WIthin 20 minutes time, we are enjoying our dinner already on the dining table!

*dl = desilitra

**rkl = ruokalusikka

*** tl = teelusikka